En julehilsen

Kære alle

Sikke et år, vi har været igennem! En pandemi, der på forskellig vis har ramt os alle. Politisk tumult og polarisering, ikke mindst på den anden side af Atlanten, hvor jeg har måttet erkende, at der er meget, jeg endnu har at lære om USA. Som altid giver jul og nytår anledning til eftertanke.

Pandemien har givet ordene ”isolation” og ”samfundssind” en særlig og modsætningsfuld betydning. ”Isolation” har betydet ensomhed og utryghed hos mange, ikke mindst de ældre. En ensomhed, som kan opleves som værre end selve pandemien. Omvendt har “isolation” – at være på sin egen ø – stimuleret til overvejelser over hvor vigtigt, det er at være sammen med andre. Krisen har skærpet opmærksomheden på det nære.


”Samfundssind” var i begyndelsen et kodeord for, at vi alle er i samme båd og derfor skulle tænke ud over vores egen næsetip. Vi skulle vise samfundssind og undlade at hamstre toiletruller, men til gengæld huske at vaske hænder, gøre ordentligt rent og holde os væk fra andre. Vi skulle lade være med at klage os, når butikker lukkede, små virksomheder så konkursen lige i øjnene, og folk mistede deres job.

Samfundssindet blev næret af dygtig kommunikation i foråret, hvor ”Søren og Mette” blev landets sande ledere, som vi fik fuldstændig tiltro til. Der var hjælp på vej, og fasthed i stemmeføringen. Den politiske opposition kunne stå i baggrunden og se beundrende til. Samfundssindet blev belønnet med støttepakker og ros til borgerne for deres disciplin og forståelse. I sensommeren fik samfundssindet sig nogle ordentlige drag.

Forårets næsten ukritiske tillid til myndighederne ændrede sig til nærgående spørgsmål: Var landets ledelse blevet enerådig og magtfuldkommen? Var alle de myndige beslutninger nu også de bedste for landet? Skulle vi ikke bare feste igennem? Var demokratiet på vej til at blive sat ud af spillet? Den store krise har skærpet vores opmærksomhed på noget, vi før tog for givet.

Da statsministeren lukkede landet ned i marts, mistede GlobalDenmark på kort tid adskillige af de kontrakter, vi i månedsvis havde tilkæmpet os. Da Danmark lukkede ned, blev jeg alvorligt bekymret for vores virksomheds fremtid. De fleste af vores workshops og kurser var jo primært afhængige af at møde mennesker ”face-to-face”. Den menneskelige relation har altid været en af vores vigtigste drivkræfter. Og jo da, vi havde en del online-aktiviteter, sågar en onlinestrategi. Bekymringen ændrede sig hurtigt til et stærkt gå-på-mod internt og stor forståelse eksternt. GlobalDenmarks team fik på rekordtid skabt en række online-kurser, workshops og coachingsessions, hvor det lykkedes at integrere meget af det, vi er så stolte af.

Og vores oversættelsesafdeling – GlobalDenmark Translations – har mindst lige så travlt som før nedlukningen. Krisen har yderligere skærpet min glæde og stolthed over at være en del af et så formidabelt team.

Året har været fyldt med modsætninger: arbejdsløshed, ensomhed, konkurs og dødsfald på den ene side; på den anden side har året budt på en ny og kreativ energi og en ekstra glæde ved personlige relationer og samarbejde. Og nu anes der lys for enden af tunnelen: Noget tyder på, at vacciner er på vej til at bringe os ud af denne pandemi.

På denne optimistiske baggrund vil jeg ønske alle en Glædelig Jul og et Godt Nytår med et stærkt ønske om, at vi alle har lært noget af 2020, som vi kan bringe videre i et nyt år med en masse personlig tilstedeværelse. Tak for i år!

 

Claus Adam Jarløv

administrerende direktør

GlobalDenmark

Claus Adam Jarløv